hu
2022 november 16, szerda

Napenergiával csökkentjük a gumialkatrész gyártás környezeti lábnyomát

A gumialkatrész gyártás energiaigényes folyamat. Összehasonlításként a SIC pásztói gyára körülbelül 310 átlagos magyar háztartással egyenértékű áramot fogyaszt el évente. Annak érdekében, hogy csökkentsük hálózati terhelésünk és károsanyag-kibocsátási lábnyomunk, egy olyan naperőmű telepítését tűztük ki célul, mely energiaszükségletünk megközelítőleg 10%-át fedezni tudja.

A napelemek telepítésének a lemeztetős üzemünk tökéletes helyet biztosít, a rendszer pedig sikeresen megépült és üzemel. Cikkünkben beszámolunk a:

 

Az ipari energiafelhasználásban kiemelt szempont a jövőálló beruházás

A napelemes rendszer pozitív hatása ipari folyamatok esetén két oldalról közelíthető meg:

  1. Egyrészt gazdasági vonatkozásban csökkenti a vezetékes áramfogyasztás költségeit, mivel a napelem nappal, munkaidőben termel áramot, amikor az egyből felhasználásra is kerül.
  2. Másrészt jelentős környezetvédelmi hatása van azáltal, hogy az általa termelt áram tisztán megújuló energiaforrásból származik.

Az egyes napelem modulok élettartama véges, ám a tartószerkezet, a hálózati kiépítés és az inverter hosszú távú befektetés, utóbbira akár 20 éves garancia is kérhető. Ezen kívül a modern inverterek akkumulátoros energiatárolásra is lehetőséget adnak, mely várhatóan a közeljövő egyik fejlesztési iránya.

A kiépült rendszerről bővebben

A SIC gyárának fogyasztása körülbelül 776 MWh évente, melyhez képest a kiépített napelemrendszer csúcsteljesítménye 60 kWp. Ezt 156 db monokristályos napelem modul biztosítja. A telepített inverter maximális hatásfoka 98,5%-os, és egy Smart Logger is integrálva van a hálózatba, melynek köszönhetően folyamatosan figyelemmel kísérhető a rendszer működése és eredménye.

Huawei inverter

Huawei inverter

 

A gyártó épületünk nyereg teteje trapézlemez borítású, melynek egyik oldala északkeleti, másik oldala délnyugati fekvésű, a napelemekre árnyékot vető fák pedig nincsenek az épület körül.

A mi esetünkben a második a napelemek telepítésére alkalmas felület. Általánosan elmondható, hogy a déli tájolásban elhelyezett napelemeknél az átlagos magyar PV – fotovoltaikus – teljesítmény 1400 – 1500 kWh/m2.

Az adott körülmények alapján, és az átlagos magyarországi viszonyokból kalkulálva, éves szinten több mint 65 MWh teljesítményt várunk a rendszertől.

Jelentős eredményeket várunk a beüzemelt naperőműtől

A költségmegtakarítás jelentős lehet, jelenlegi piaci környezetben akár 2,5-3 millió Forint évente, az áram árfolyamától függően. A termelésünkhöz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenése is jelentős, várhatóan közel 50 tonnával kevesebb lesz éves szinten.

Ez megegyezik egy átlagos személyautó 378 ezer kilométeres kibocsátásával, vagy pedig 12 darab átlagos gázfűtéses családi ház éves kibocsátásával. Azaz e beruházással jelentős lépést teszünk egy tisztább jövő felé.

Mi a SIC-nél nem csak a magas minőségű gyártó technológia iránt vagyunk elkötelezettek, hanem munkák környezeti lábnyomának folyamatos csökkentésére is törekszünk.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.