hu

Gumi ABC

DAP Paritás

Helybe szállítás. Ezen esetekben egységárat képzünk termékenként, mely tartalmazza a szállítási díjakat. A szerződött futárjaink a világon bárhova képesek szállítani.

Elasztomer

Azon elasztikus polimereket, melyeket gyenge belső molekuláris erők tartanak össze, elasztomernek nevezzük. A gumi definíciója többnyire vulkanizált elasztomer. Szobahőmérsékleten hajlítható, nyújtható, deformálható és alaktartó.

Extrudálás

Gumigyártó eljárás, mely során az alapanyagból profilt préselünk, majd a végtermék számára megfelelő méretre daraboljuk, és külön eljárás során térhálósítjuk. Jellemzően csövek, kéderek, tömlők esetén alkalmazott módszer.

Bővebben az extrudálásról

EXW paritás

Ex works. Teljes költségviselés mellett a vevő felelős a gyártó telephelyéről a termékek elszállításáért.

FCA paritás

Az első fuvarozónak való átadáskor a vevőre száll a költségviselés és felelősség.

Felületi érdesség

A felületi érdesség a kvantitatív módja egy felület makró szintű egyenlőtlenségeinek a jellemzésére. Több tényező is hatással van a végtermék felületi minőségére, de talán legerősebb befolyásoló a gyártó szerszám belső felülete. Általánosságban kijelenthető, hogy minél jobb a kitűzött felületi minőség, annál drágább lesz a gyártási költség.

Felületi feszültség

Tágabb értelemben, a felületi feszültség az a munkamennyiség, melyet be kell fektetni ahhoz, hogy két szomszédos felület elváljon egymástól.

Felületkezelés

Befejező művelet, mely javít a végtermék küllemén, felületi érdességén, eltávolítja a kiemelkedéseket a felületről, javítja a kopásállóságot. Ragasztási műveletek előkészítésekor kötelező folyamat.

Foltot nem hagyó gumik

A foltot nem hagyó gumitermékek nem hagynak nyomat az eltávolítások után, ha fém, üveg vagy műanyag felületre voltak szerelve.

Formaleválasztó

A formaleválasztó olyan kemikália, melyet a gyártó szerszám felületeire applikálnak annak érdekében, hogy a gyártott darab ne ragadjon bele a vulkanizálási folyamat során.

Fröccsöntés

A fröccsöntés során geometriailag komplex fém alkatrészeket gyártanak újra felhasználható formák, azaz öntő szerszámok segítségével. A SIC-nél a fröccsöntési eljárás során forró gumikeveréket préselünk magas nyomáson a gyártó szerszámba.

Gumi mesterkeverék

Gumikeverék, mely már tartalmaz magas koncentrációban, meghatározott mértékben néhány komponenst. A végső gumikeverék előállítás hatékony eszköze.

Gumi vegyítés

Minden elasztomernek megvannak előnyös és hátrányos tulajdonságai. A különböző elasztomerek vegyítésével egyedi tulajdonságú gumi termékeket lehet létrehozni.

Gumi-fém illesztés

A gumi tömítőgyűrők fém alkatrészre való illesztésének vannak hátrányai, mivel nem illeszthető teljes pontossággal. A minimális mozgást végző alkatrészek is már jelentősen csökkentik az élettartamot. A gumi a fémre tartósan is illeszthető vulkanizálással, melyet erősen ajánlunk nagy értékű tömítések esetén.

Gumikeverék

A gumikeverékek 3 – 15 összetevőből állnak, melyeket több ezer közül választanak ki. Mi “receptnek” hívjuk. A keverékek többnyire polimereket, töltőanyagokat, antioxidánsokat, ózongátlókat, olajokat és katalizátorokat tartalmaznak. Ügyfelünk elvárásai és a végtermékkel szemben támasztott követelmények jelentős befolyással vannak a keverék összetételére.

ISO9001

Az ISO9001 egy nemzetközileg elismert minőség menedzsment rendszer, melyet az International Organization for Standardization (ISO) fejlesztett ki annak érdekében, hogy javítsa a vásárlói elégedettséget a szolgáltatások és termékek szállításának biztonsága által.

Kén katalizátor

A kén az egyik leggyakoribb és legköltséghatékonyabb katalizátor, melyet a vulkanizáláshoz használnak telítetlen gumi termékek gyártása során.

Lézervágó

A lézervágó egy gyakori ipari vágóeszköz. Működésének alapját a magas teljesítményű lézer optikán keresztüli közvetítése adja.

Megnyúlás

Egy szakítást vagy törést követő meghosszabbodott méret és az kiindulási hossz hányadosa. A megnyúlás a százalékos értéke egy mintadarab törés előtti meghosszabbodásának. Minél nagyobb a megnyúlás, annál nagyobb az anyag alakíthatósága és rugalmassága.

Molding

A molding zárt szerszámban való vulkanizálást jelent a gumiiparban. A folyamat, mely során a folyékony alapanyag szilárd termékké válik. A gyártó szerszám belül üreges, alakját a végtermék formája adja.

Nem málló gumik

A nem málló gumi nem színeződik el, illetve nem változik meg a felületének a külleme más anyagokkal való érintkezése során.

Nyomókísérlet sorozat

A nyomókísérlet sorozat határozza meg a gumi alakvisszanyerési képességeit. A mérés meghatározott nyomóerő, időperiódus és hőmérséklet mentén zajlik.

Osztósík

Az osztósík ott keletkezik, ahol a gyártó szerszámfelületek illeszkednek. Szemmel is jól látható, de a sorjázási eljárás során általában eltávolítják.

Peroxid katalizátor

A peroxid szintén egy vulkanizáláshoz használt katalizátor, mely javítja a magas hőmérsékleti stabilitást, a rugalmasságot, az időtállóságot és a nyomókísérlet sorozati eredményt is. További előny, hogy a gumikeverék színe az utókezelést követően nem változik és nem mutat hajlamot a mállásra sem.

Platina katalizátor

A platina katalizátorral készült szilikonok többnyire átlátszók. A fizikai tulajdonságai a peroxid katalizátorral készültekhez hasonlítva jobbak, kiemelten a szakítószilárdág. A komplex gyártási eljárás magasabb költséget is von maga után.

Polimerizáció

A platinum katalizátoros folyamattal megegyezik.

Ragasztás

Ragasztás alatt értjük, hogy eltérő alkatrészek felületeit tartósan egymáshoz rögzítjük. A ragasztóanyagok kitöltik a felületi egyenlőtlenségeket és összezárják a felületeket.

RTV

Room temperature vulcanization, azaz szobahőmérsékleten való vulkanizálás. Az RTV szilikon önthető, kétkomponensű gumi típus.

Sorjázás

A sorja a fölösleges anyagokat jelenti a gumi termék szélein, melyet többnyire eltávolítunk. A sorjázás folyamata történhet vágással, töréssel vagy csiszolással is. A gumi termék gyártás befejező művelete.

Nézze meg kapcsolódó videónkat

Stancolás

Közepes és nagy mennyiségű tömítéseket gyakran stancolással állítanak elő. A stancolás egy olyan módszer, amikor a tömítések formáját nagyobb gumi lemezekből vagy tekercsekből vágják ki, lapos gumi elemeket állítva elő belőlük.

Szakítószilárdság

A maximális igénybevétel, melyet az anyag képes elviselni húzás esetén. Mértékegysége MPa.

Termoplasztik

A termoplasztikok családjába tartozó anyagok melegítés hatására megolvadnak, hűtésre pedig szilárdulnak. Fagyáskor, viszont üveg szerűvé válnak és törhetnek. A termikus folyamatok visszafordíthatóak, ezáltal az anyag újra melegíthető, formázható vagy fagyasztható. Ezen tulajdonságok teszik lehetővé az újrahasznosítást.

Töltőanyag

Az átlagos gumi keverék 10-15x több töltőanyagot tartalmaz, mint adalékot. A töltőanyagoknak jelentős befolyása van a végtermék tulajdonságára. A manapság kínált töltőanyagok előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek javítják a feldolgozhatóságát és a felhasználhatóságát a végterméknek.

Utólagos hőkezelés

Az utólagos hőkezeléssel zárul a gumi feldolgozásának folyamata, amely a stabil szerkezetért felel. Az első vulkanizálás után bizonyos melléktermékek maradnak a gumiban számos kémiai folyamat eredményeképp. Az utólagos hőkezelés azt a célt szolgálja, hogy ezek a melléktermékek el tudjanak távozni, ezért a gumit nagyon magas hőmérsékleten, kb. 200 °C-on átlagosan 4 órán át még hőkezelik.

Vízsugaras vágás

A vízsugaras vágó egy ipari gép, amely magasnyomású vízsugarat állít elő abból a célból, hogy különböző termékeket vágjon el.

Vulkanizálás

A vulkanizálás egy kémiai folyamat, mely során a gumi fizikai tulajdonságai javulnak. Legegyszerűbb módja a gumi kénnel való melegítése.

Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.