hu

Esetek

Szögletes gumi tömítés elveszti a tömítési képességét az olajkapcsolat miatt
Kihívás

A fém – gumi termék gyártás után tökéletesnek tűnt szobahőmérsékleten, de üzemi körülmények között, az olajjal való kapcsolat miatt, az alkatrész élei romlottak. Természetesen a megváltozott formájú tömítés nem tömített tökéletesen.

Megoldás

A Reverse Engineering metódusát használva, kifejlesztettünk egy olyan gumialapanyagot, mely csak abban az esetben éri el a kívánt formáját, ha olajjal érintkezik. Így szobahőmérsékleten nem, de üzemi körülmények között tökéletesen tömítő terméket sikerült tervezni.

Hosszú geometriai formájú alkatrész domborodik
Kihívás

Esetünkben egy hosszúkás alakú, fémre vulkanizált gumi alkatrészt vizsgálunk meg. A magas hőmérsékletű vulkanizálási folyamat miatt az alkatrész közepén zsugorodik az anyag, míg a szélein nagyobb méretű. Az alkatrész egyenlőtlen alakja miatt nem tudja betölteni kívánt funkcióját.

Megoldás

A gumi zsugorodási tulajdonságát lehet némileg egyensúlyozni a fém alkatrészek domborúra tervezésével. Ez esetben viszont RTV szilokon használatára esett a választás, mely szobahőmérsékleten szilárdul, ezért szinte elhanyagolható mértékű zsugorodása van. A végtermék mérettartó lett.

Nem megfelelő tömítés az osztósík miatt
Kihívás

A kompressziós eljárással készült alkatrészeken a szerszámfelek illeszkedésénél osztósík található. Esetünkben a gumi alkatrésznek a külső felületével tömítést kellett biztosítania, de az osztósík miatt, az nem volt tökéletes.

Megoldás

Szerencsére, az átmérő és a falvastagság a viszonya miatt a termék kifordítható volt, így javaslatunk szerint az alkatrészt kifordított állapotban gyártottuk kompressziós eljárással, majd vulkanizálás után kifordítottuk. Így a végső alak azonos, de az osztósík belülre került. A külső felület természetes így már tökéletesen tömített.

Szerszámköltségek csökkentése egy több száz variációból álló terméskála esetén
Kihívás

Esetünkben egy Tier 2 autóipari beszállító termékskálájának felszerszámozása jelentette a kihívást, mivel azonos technológiával készülő termékekre volt szükség, viszont rengeteg variációban fordulhatnak elő. A becsült szerszámozási költség nagyon magas volt.

Megoldás

Egy univerzális, belőlről variálható szerszámot terveztünk. A belső szerszám betétekkel különböző hosszú, szélességű és magasságú termékeket lehet gyártani. Egy nagyon átgondolt szerszám és a betétek költsége jelentősen kisebb beruházásnak minősült, mint ha minden egyes variációhoz készült volna szerszám.

Átlátszó szilikon csövek a minőségellenőrzéshez
Kihívás

Az esetünkben szereplő szilikon csövek egy állat etető rendszerben voltak beszerelve. Az üzemeltető igénye az volt, hogy tudja szemrevételezéssel ellenőrizni a csatornákat, nem került-e bele idegen anyag.

Megoldás

Egyedi, platina katalizátoros szilikon alapanyagot fejlesztettünk, amely teljesen transzparens, így az üzemeltetők folyamatosan monitorozhatják a folyadékokok tisztaságát.

Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.