hu
Természetes Gumi
NR

A természetes gumit kaucsuknak is hívják. A vezető gumi előállítók Ázsiában találhatóak. A gumit latex formájában gyűjtik be a kaucsukfákról. A latex tejes állagú, ragadós, kolloid, mely a fa törzsén ejtett vágásokból folyik ki. A folyadékot vödrökben gyűjtik, majd ipari folyamatok által gumivá alakítják. A természetes guminak számtalan alkalmazása van, önállóan vagy más összetevőkkel keverve is. A legtöbb formában erősen vízzáró, magas szakító szilárdságú és kiváló ellenálló képességű. Az olajjal és oldószerekkel szemben limitált a védelme.

Polychloroprene Gumi
CR

A Chloroprene egy színtelen folyadék, mely monomerje a szintetikus gumi gyártásának, a polymer polychloroprene-nek, hétköznapi nevén Neoprene (a Neoprene a DuPont regisztrált védjegye). A kopásállósága kiváló és még napfénynek kitéve is jó öregedési mutatókkal bír. A hőtűrése kiemelkedően magas, mely kombinálva a lángnak és olajnak való ellenállással pedig autóipar egyik legfontosabb gumi alapanyagává teszi.

ETHYLENE-PROPYLENE-DIENE MONOMER
EPDM

Az EPDM egy szintetikus gumi, mely nagyon széles skálán felhasználható, a hétköznapok leggyakoribb felületi tömítőanyaga.. Az M az ASTM D-1418 standard szerinti megfelelésre utal, mely olyan gumikat tartalmaz, amik szaturált ploythylene típusú láncokból épülnek fel. A mechanikai és dinamikai tulajdonságai a természetes és a szintetikus gumi között helyezkednek el. Az EPDM és a kőolajszármazékok kapcsolatát kerülni kell.

Nitrile-Butadiene Gumi
NBR

A Nitrile gumi, ismertebbb nevén Buna-N egy szintetikus gumi copolymer-e az acrylonitrile-nek (ACN) és a butadiene-nek. Kereskedelmi neve Nipol, Krynac és Europrene. Ez a gumikeverék kiválóan ellenál bármilyen olajszármazéknak, továbbá kiemelkedő időtállóság jellemzi magas hőmérsékleten is. Kopásállósága és a fémhez való ragaszthatósága szintén előnyei közé tartozik. A természetes gumival ellentétesen, a Nitrile jellemzően nem okoz allergiás reakciókat az embernek érintkezéskor. Károsíthatja észter, keton és ózon.

Szilikon Gumi
VMQ

A szilikon gumi egy elasztomer, melyet szilikon polymerből, szénből, hidrogénből és oxigénből készítenek. Az anyag többnyire nem reaktív, stabil és ellenál az extrém környezeti hatásoknak is. Ajánlott hőmérséklettartomány -50 °C és +250 °C között van, mely alatt megtartja fizikai tulajdonságait. A vizet taszítja, szakítószilárdság, nyomókísérlet sorozati érték, magas hőmérsékleti megnyúlás tekintetében felülmúlja a hagyományos gumikeverékeket. Használható elektromos szigetelőként, de leggyakrabban hűtővíz vezető csőként találkozhatunk vele. Olajok, savak és koncentrált oldószerek károsíthatják a szilikont.

Polyurethane Gumi
PU

A polyurethane elasztomer egy speciális gumikeverék, melyet kifejezett célra fejlesztettek. Megnyúlása, szakítószilárdsága kiváló, kopásállósága és nyomókísérlet sorozati értéke megfelelő. A PU kiválóan ellenál a fénynek, ózonnak és az oxidációnak. Hátrányos tulajdonságok közé tartoznak a rossz hőtűrés, korlátolt sav, méreg és alkáli ellenállóság.

Chlorosulphonated Gumi
CSM

A CSM vagy Hypalon a DuPont bejegyzett védjegye. Jól ismert gumikeverék a kemikáliák, az UV fény és az extrém hőmérsékletek elleni rezisztenciája miatt. A kiemelkedően jó színtartás és időjárásállóság az elsőszámú anyaggá teszik felfújható gumicsónakok, tetőfedés, kábelburkolás és számos autóalkatrész esetén.

Fluorocarbon Gumi
FPM

Ezt a speciális fluoroelastomer polymert gyakran Viton-nak hívjuk, mely a DuPont regisztrált védjegye. 1957-ben mutatták be a piacon annak érdekében, hogy az űrhajózásban gyülemlett igényeket kielégítsék. Kiváló az ellenállóképessége a korrózió ellen, a több mint 300 °C-os hőtűrése pedig egyedülálló. A kemikáliák és üzemanyagok elleni védelme szintén kiváló. A Viton-nal megvalósítható az FDA élelmiszeripari szabványoknak való megfelelés.

Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.