hu
2022 augusztus 22, hétfő

Új, 3D lézeres szkennerünkkel gyorsabban zajlik a visszamodellezés, mint valaha

Terméktervezési szolgáltatásunk során sokszor kapunk egyedi alkatrészeket ügyfeleinktől, melyek megrajzolása jelentős mérnöki erőforrást igényel. Ezek a folyamatok egy 3D lézeres szkennerrel, ami beméri a terméket, majd CAD rajzot készít belőle, nagyban felgyorsíthatóak.

Új technológiába invesztáltunk a SIC-nél, hogy gyorsabban, könnyebben és pontosabban tudjuk az egyedi alkatrészek gyártását elvégezni. A SCANTECH SIMSCAN 3D szkenner egy kézi, hordozható méretű eszköz, melyet a Geomagic Design X szoftverrel kombinálva használunk. Ez a párosítás tökéletes választás:

 

SCANTECH SIMSCAN 3D szkenner

A SCANTECH SIMSCAN az egyetlen kézi méretű hordozható ipari szkenner, amellyel bármilyen kicsi vagy nagy alkatrész digitalizálható. A termék kifejezetten ipari alkalmazásra készült, így bármilyen körülmények között pontos szkennelést tesz lehetővé. Egykezes vezérlése flexibilissé, kompakt mérete pedig hordozhatóvá teszi.

A 11 lézerkereszt 410 x 400 mm szkennelési tartomány, sima és gyors mérését biztosítja. A szkenner 0,02 mm-es felbontású mérést képes készíteni akár sötét vagy akár fényes legyen a vizsgált tárgy felülete.

​​Három szkennelési mód közül lehet választani:

  • hiperfinom,
  • mély lyuk mérés és
  • gyors szkennelési mód.

 

 

SCANTECH SIMSCAN hordozható 3D szkenner

Geomagic Design szoftver a visszamodellezéshez

A szkennerhez természetesen szükségünk van egy megfelelő szoftverre, ami az adatokból képes 3D-s képet alkotni. A Geomagic Design X-ben a bemért modellek szerkesztésére is van lehetőség, de ezek kívül szinte bármilyen CAD szoftverrel kompatibilis filet tud készíteni.

 

Geomagic Design X működése

 

Felhasználási területek

Minőségellenőrzés

A gyártás során bekövetkező apró elváltozások megtalálása egy kifejezetten fontos lépés, hiszen így megakadályozható, hogy hibás termék kerüljön ki az üzemből.

A kész alkatrészt beszkenneljük és az eredeti 3D-s CAD file-al összevetjük. Az ellenőrzés során készülhet színtérkép, geometriai méretezés és tűréshatár vizsgálat is.

3D-s szkennelést lehet felhasználni a minőségellenőrzési folyamat során

3D-s szkennelés minőségellenőrzési folyamat során

A 3D technológiának köszönhetően lehetséges a hagyományos eszközökkel nehezen mérhető elemek pontos vizsgálata is. Az ilyen folyamatok elvégzéséhez szinte elengedhetetlen egy nagy pontosságú és megbízható 3D szkenner.

Reverse Engineering (Visszamodellezés)

Ha egyedi termék érkezik üzemünkbe annak lemérése és berajzolása egy CAD programba időigényes feladat. A 3D szkenner háromszög hálót készít, a szoftver pedig feltérképezi és felületeket generál az adatokból.

3d-s szkennelés az alkatrészek visszamodellezési folyamata során is használható

Alkatrészek visszamodellezési folyamata

A CAD modell alapja így a feltérképezett felület lesz, mely alapján könnyen elkészíthető a szilárd test és ez szükség szerint akár módosítható. A kapott modell felhasználható gyártásra, dokumentáció készítéshez és alkatrész továbbfejlesztéshez is.

Gyors prototípus készítés és fejlesztés

A prototípusok lehető leggyorsabb és legolcsóbb előállítása ma az egyik legfontosabb stratégia ahhoz, hogy előnyt szerezzünk a versenytársakkal szemben. Egy 3D lézeres szkennerrel a prototípus gyártása után könnyen ellenőrizhetőek az alkatrész geometriai tulajdonságai, ezzel gyorsítva a tesztelési folyamaton.

Amennyiben pedig egy hiányzó alkatrészt szeretnénk pótolni az elem helyét, azaz az inverz képet bemérve készíthetünk egyszerűen CAD tervet.

Termékfejlesztés a SIC-nél

A Sic-nél célunk az, hogy a legösszetettebb problémákra is találjunk megoldást ezért specializált alkatrészeket gyártunk egyedi megoldásokkal. A prototipizálás és a modulgyártás folyamatainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy speciális igényeket is gyorsan, rugalmasan ki tudjunk szolgálni. Amennyiben önnek is egyedi alkatrészre lenne szüksége keressen minket bizalommal.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.