hu
2019 szeptember 12, csütörtök

Préselés vagy fröccsöntés

Préselés vagy fröccsöntés? Erre a kérdésre nem létezik helyes válasz. Olvassa el cikkünket, melyből megismerheti mindkét gyártási technológia előnyeit és hátrányait és azt, hogy mikor melyiket a jobb választás!

Mi a préselés?

Préseléssel még a merev és magas durométerű gumi anyagok is tökéletesen vulkanizálttá és formailag stabillá válnak. A préselés alapvetően egy melegített formában történő nyomásgyakorlást jelent. Az előmelegített anyagot az öntőformába helyezzük, lezárjuk, majd magas nyomás alatt vulkanizáljuk. Az eredmény egy kiváló minőségű, tartós gumitermék, amelyet a legkülönfélébb iparágakban használhatunk fel. Nézze meg a videónkat arról, hogy zajlik a préselés a SIC Magyarországnál:

A technológia legnagyobb előnye, hogy ezzel a technológiával nagyobb termékek gyártása sem okoz gondot. A CE-régió egyik legnagyobb présgépét használjuk, így gumitermékeink, melyek maximális mérete 1200x1200x500 mm, gyártása rendkívül költséghatékony. Préseléssel a legkülönbözőbb méretű termékeket tudjuk előállítani, kicsitől az extra nagyig.

Mi a fröccsöntés?

A fröccsöntés az egyik legnépszerűbb eljárás gumitermékek gyártására. Módszere nagyon egyszerű: a forró, folyékony nyersanyagot egy zárt formába injekciózzuk, ahol a vulkanizálás végbemegy. Az eredmény egy formailag stabil, tökéletesen kikeményedett gumi, melynek nincs szüksége utókezelésre. A fröccsöntés ideális ugyanazon termék nagy mennyiségű gyártására – például gumibóják, autóalkatrészek, tömítések és egyéb gumi cikkek – előállításához. Figyelje meg, hogyan fecskendezzük a forró anyagot az öntőformákba a SIC Magyarország fröccsöntésről szóló videójában:

Fröccsöntéssel minimalizálható a termelt hulladék mennyisége és a legrövidebb gyártási ciklus érhető el. Az általunk alkalmazott fröccsöntőgép lehetővé teszi, hogy egyidejűleg számos terméket gyártsunk, így optimalizálva a munkafolyamatot.

A két technológia közös jellemzői

Egyedi szín – Mindkét technológiával készíthetők egyedi termékek színes gumi felhasználásával.

Alacsony szerszámozási költségek – Mindkét technológia rendkívül gyakori, ezért a szerszámozási költségek többnyire alacsonyak.

Csökkenő egységköltségek – A gyártott alkatrészek számának növekedésével az egy termékre eső átlagköltségek jelentősen csökkennek mindkét technológia esetén.

Főbb különbségek

A termék mérete – A préselés lehetővé teszi nagy gumitermékek előállítását, míg a fröccsöntés ideális a szűk toleranciával rendelkező kisebb gumi alkatrészekhez. Préseléssel továbbá olyan termékek is gyárthatók, amelyek falvastagsága 1,3 mm-től kb. 25 mm-ig változik.

Gyártási idő – A préselés gyártási folyamata jelentősen hosszabb, mint a fröccsöntésé. Ezenkívül az alkatrészek körüli felesleges gumit manuálisan kell eltávolítani, ami tovább növeli a gyártáshoz szükséges időt és a folyamat munkaigényesebbé is válik. A fröccsöntés időben lényegesen hatékonyabb technológia, mivel a folyamat teljes egészében automatizálható.

Mennyiség – Mivel maga a fröccsöntés folyamata gyorsabb és nagy mértékben automatizálható, ez önmagában nagy sorozatszámokat tesz lehetővé, míg a préselést inkább kevesebb darabszámú, de nagyméretű termékeknél használják.

Minőség – A fröccsöntés nagyobb szilárdságot eredményez.

A végtermék alakja – Préseléssel leginkább tömbszerű és egyszerű formák készíthetők. Az alapanyagot olyan alakra vágják, amely hasonlít a végső, általában egyszerű termékre, és ezt helyezik a présbe. A fröccsöntés ezzel ellentétben lehetővé teszi bonyolultabb, komplex gumi alkatrészek, például bóják gyártását. Ezek a termékek akár eltérő falvastagsággal is rendelkezhetnek és különféle formák kombinációjából állhatnak.

compression15 Egyszerű, tömör alkatrész présöntéssel
injection23 Fröccsöntött komplex termék

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.