hu
2022 augusztus 30, kedd

Olaj- és oldószer-ellenállás költséghatékonyan fluorszilikon béléssel

A szilikon az egyik legsokoldalúbb anyag, ezért széles körben használják, alkatrészek például csövek és tömlők alapanyagaként. A fluorszilikon kibővíti a szabványos szilikon tömlők alkalmazási lehetőségeit, és még sokoldalúbbá teszi őket. Az anyagtechnológia a fluort és a szenet egyesíti, amely erős kémiai kötést alakít ki, növelve a szilikon hőállóság, szilárdság, stabilitás és tartósság tulajdonságait, kiemeltképp az olajjal és üzemanyagokkal szembeni ellenállást.

A fluorszilikonnal bélelt tömlők költséghatékony alternatívája a teljesen fluorszilikonból készült tömlőknek, miközben nem, vagy csak alig veszítenek az anyag adta pozitív tulajdonságok méretéből.

Széles hőmérséklet tartományban ellenálló fluorszilikon bélésű tömlő

Széles hőmérséklet tartományban ellenálló fluorszilikon bélésű tömlő

Mi a fluorszilikon?

A fluorszilikon más néven FVMQ a fluor-vinil-metil-szilikon összetételt jelenti. Az anyag egy szilikon alapú polimer, melyben a fő polimerlánchoz fluor csoportokat adnak hozzá.

A fluorszilikon legfőbb előnyei

Az FVMQ legfőbb előnye a különböző folyadékokkal szembeni ellenállás. Tökéletesen felhasználható az általános autóipari olajok és üzemanyagok, oldószerek és egyéb vegyi anyagok, illetve a repülőipari üzemanyagok és olajok vezetékeinek és tömítéseinek alapanyagaként.

Ezen kívül jó szigetelő, öregedés-, időjárás, víz-, valamit az ózonnal szemben is teljes mértékben ellenálló polimer. Az anyag akár alacsony hőmérsékleten is képes jól megtartani a rugalmasságát, a húzószilárdsága pedig széles hőmérséklet tartományban állandó marad, így dinamikusan terhelhető.

Dinamikusan terhelhető fluorszilikonnal bélelt cső

Dinamikusan terhelhető fluorszilikonnal bélelt cső

A fluorszilikon hátrányai

  • Alacsony kopásállóság.
  • Nem áll ellen ketonokkal, hidrazinokkal és aldehidekkel szemben.
  • Bonyolult és költséges az előállítása, ezért bevett gyakorlat a bélésként történő alkalmazása tömlők esetén.

 

A fluorszilikon tulajdonságai

Hőellenállás -60⁰C - +230⁰C
Keménység Shore A skálán 40 - 80
Fajlagos sűrűség 1,59 ± 0,005 g/cm³
Szakítószilárdság 5 MPa
Szakadási nyúlás 210%
Szakadásállóság 23 KN/m

A csövek külső sérülésének megelőzésére védőszövetként alkalmazható poliészter erősítés, ami ellenben csökkenti a hő ellenálló képességet, melyet növelni pedig metaaramiddal lehetséges.

Fokozott kémiai ellenállás fluorszilikon béléssel

Fokozott kémiai ellenállás fluorszilikon béléssel

Milyen előnyökkel jár a fluorszilikon bélés egy tömlőben?

Költséghatékony

Mivel maga a fluorszilikon anyag előállítása költséges és bonyolult folyamat így, ha nem teljes tömlőket készítünk belőle időt és költségeket tudunk megtakarítani. Az anyag viszont megtartja ellenálló képességét vékonyabb rétegben is, így jól alkalmazható bélésként egy sima szilikon csőben, amely védőrétegként is funkcionálhat.

Jó ellenálló az olajnak és üzemanyagoknak

A hagyományos szilikon gumi porózus, ezért nem alkalmas olajok és üzemanyagok használata esetén. Ezzel szemben a fluorszilikon trifluoropropil csoportokat tartalmaz, amelyek fokozzák a nem poláris oldószerekkel, üzemanyagokkal, olajokkal, savakkal és lúgos vegyszerekkel szembeni kémiai ellenállását.

Ellenáll különböző vegyi anyagoknak

Azon szilikon tömlők melyek fluorszilikon gumival vannak bélelve, ellenállnak nem csak az olajnak és az üzemanyagnak, hanem ezek ködének, illetve a töltőlevegő-hűtő, SCR vagy EGR rendszerben lévő vegyi anyagoknak.

Tökéletes védelem számos ipari alkalmazásban

Tökéletes védelem számos ipari alkalmazásban

A fluorszilikonnal bélelt tömlők legfontosabb felhasználási területei

Általában olyan alkalmazásokban használják, ahol a tömlőn átáramló közeg valószínűleg lebontja a szabványos szilikont. A kevésbé agresszív üzemanyagokkal, például olajjal és gázolajjal való használatra tervezett fluorszilikon bélelt tömlő tökéletesen védi az egyébként áteresztő szilikont az olajjal, benzinnel és dízellel szemben.

Autóipar

  • Szilikon tömlőket kifejezetten a turbófeltöltő hideg és meleg oldali rendszereihez, valamint a hűtőfolyadék tömlő alkalmazásokhoz tervezik.
  • Alkalmazható teherautókon, buszokon, személyautókon, generátorokon, vasúti motorokon és számos más autóipari és jármű alkalmazásban, ahol az üzemanyaggal, olajjal, OAT hűtőfolyadékokkal és különböző vegyi anyagokkal szembeni ellenállás szükséges.

 

Repülőgépipar:

  • A repülőgépipar számos egyedi fluorkarbon szilikon tömlő terméket alkalmaz a vegyi és hőállóságuk miatt. Az alacsony és magas hőmérsékletű fék- és hidraulikus folyadékokat használó repülőgépek vezérléséhez, vezeték- és kábelszigeteléshez és még sok máshoz felhasználható termék.

 

Vegy- és gyógyszeripar

  • A fluorszilikon párosítható orvosi minőségű szilikon termékekkel, így a vegyi és gyógyszeripari alkalmazások alapját képzi. Ez a típusú szilikon tömlő korrózióállóságot és steril környezetet biztosít a különböző tömlők, bevonatok, bélések és berendezések számára.

 

Fluorszilikonnal bélelt tömlők a SIC-től

Amennyiben olaj vagy üzemanyag ellenálló Fluorszilikonnal bélelt tömlőre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal és mi megtaláljuk az Önnek legmegfelelőbb megoldást.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.