hu
2021 március 31, szerda

Mitől olyan népszerű a neoprén, a szintetikus gumi?

A sportnadrágoktól a súlyzók borításán át a mindennapi életben is számos alkalommal találkozunk neoprénnel. De mi teszi ezt a az anyagot ennyire sokoldalúvá? És melyek azok az iparágak, amelyek felismerték ezt a tulajdonságát? A következőkben a neoprénről lesz szó. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, minek köszönheti ez a kiváló anyag a népszerűségét.

A neoprén az első szintetikus gumi, amelyet 1930-ban találtak fel a DuPont cég tudósai, amikor a természetes gumi iránti megnőtt a kereslet. Mivel a természetes kaucsuk nem elégítette ki a felvásárlói igényt, a tudósok alternatív megoldást kerestek. Ma világszerte körülbelül 300 000 tonna neoprént állítanak elő évente.

Mi a neoprén?

neoprén anyag

A neoprén, más néven polikloroprén, szerves keverék , főleg szén- és hidrogénatomokból áll. Polimerizáció révén jön létre, vagyis, sok kis kloroprénmolekula hosszú láncokká kapcsolódik össze.

Az így létrejött anyag a természetes gumihoz képest ellenállóbb a vízzel, olajokkal, oldószerekkel és hővel szemben, ezért a második világháborúban rendkívül népszerűvé vált a használata. Kereskedelmi célú használata csak a háború után terjedt el.

Tartós tulajdonsággal rendelkezik

A DuPont tudósai hamar felismerték, hogy a műgumi jobban ellenáll a környezeti hatásoknak, mint a természetes gumi. Jól bírja az extrém hőt, hiszen gyulladási hőmérséklete 260 °C. Szigetelés szempontjából hasonló tulajdonságokkal bír, mint a gumi és a nagy sűrűségű műanyag.

A neoprén szivacs, vagy hab kétféle formában kapható: zárt vagy nyitott cellás formában. A nyíltcellás vízálló, jól bírja az időjárási körülményeket, az ózonkitettséget, és jó megoldás szigeteléshez, hiszen légáteresztő. Kiváló védelmet nyújt rezgés ellen és jó kopásálló képességgel bír.

Bár a neoprént különféle olaj- és vegyszerálló tulajdonságainak köszönhetően használják, a tűzállóság tekintetében is jól teljesít, hiszen a magas hőmérsékletet is jól bírja, 200°F-ig terjedő hőmérsékleten is jól alkalmazható, bár, tény, hogy a hő hatására megkeményedhet. Mivel a neoprén gyulladáspontja 500°F, tűzálló anyagként tűzbiztos ajtótömítésekhez és tűzoltófelszerelés részeként is használják.

 

Tulajdonság

Érték

Shore A keménység

35-95

Végső szakítószilárdság

500 – 3000 PSI

Max. nyúlás szakítás után %-ban

>  600% 

Sűrűség

1,23 g/cm3 nyomás alatt

Szakítószilárdság

✓✓✓✓

Olajállóság

✓✓

Kopásállóság

✓✓✓✓✓

Öregedés időjárási, környezeti hatásokra, UV fényhatásra

✓✓✓✓

Tapadás fémekhez

✓✓✓✓✓

 

Kiválóan használható a járműiparban, hiszen a neoprén ellenáll a kőolajalapú termékeknek, zsíroknak és olajoknak, és nagy a szakítószilárdsága is. Kémiai szempontból is rendkívül stabil vegyület, ellenáll az oldószerek károsító hatásainak, valamint a ragasztóanyagoknak is.

Hogyan készülnek a neoprén termékek?

neoprén több formában kapható

A neoprén szilárd gumiként, vagy latexként hengerelt vagy lemezes formában kerül a gyártóüzembe, nagyon ritkán szövetként. Ezután formázzák és extrudálják speciális igények szerint a következő anyag, illetve állag valamelyikeként:

  • szilárd,
  • szivacs vagy hab.

 

A vulkanizálás megváltoztatja kémiai és fizikai tulajdonságait, hőállóvá és rugalmasabbá teszi. A vulkanizáló neoprén egy hatalmas molekulát alkot a hosszú láncok együtteséből a kén keresztkötéseinek köszönhetően. A gyártók a kénkötések száma alapján azonosítják a különböző típusú neopréneket, hogy kiválaszthassák azt, amelyik a leginkább megfelel az adott célnak.

Hol használnak ma neoprént?

neoprén felhasználható az autóiparban mint pl ajtótömítés

A neoprén felhasználása az autóiparban

Rezgéscsillapító tulajdonságainak köszönhetően a tömegközlekedési járművek ablak- és ajtótömítéséhez használnak neoprént. Az autóiparban a kevésbé láthatóan elhelyezkedő alkatrészekhez is használják, mint például a féltengelycsuklók, a hajtószíjak, a rezgéscsillapítók, a lengéscsillapítók tömítéseihez, valamint a fék- és kormányrendszer alkatrészeihez.

Neoprén felhasználása az építőiparban

Az építőiparban az anyag magas szakítószilárdsága, valamint szigetelő tulajdonságai és kémiai stabilitása miatt használják. Az autóiparban említett felhasználási módokhoz hasonlóan a neoprént az ablaktömítésekhez és egyéb tömítésekhez is használják, de olyan nagyméretű építmények esetén is, mint autópálya- és hídtömítésekhez vagy hídcsapágyakhoz. De megtalálható a neoprén alátétek, a hídrögzítőkábel horgonyalkatrészeiként, eltérítő betétekben, O-gyűrűkben és a felvonótömítésekben egyaránt.

Neoprén felhasználása az elektronikai iparban

A neoprén az elektronikai iparban is népszerű, kábelbevonatok készülnek belőle. Továbbá készülhetnek neoprénből ólompréseléssel kikeményített bányakábelek, valamint nagy teherbírású kábelek is.

Neoprén a mindennapokban

Több mindennapi tárgyban felfedezhetjük a neoprént. Gyakran használják laptophuzatok, tablet tokok, távirányítók készítéséhez vagy egéralátétként is. A vízisportok kedvelői bizonyára tudják, hogy a felszerelés nagy része, beleértve a védő úszókezeslábast ugyancsak neoprénből készül. A hab buborékai jól szigetelnek, ha hideg vízbe merülünk. A közelmúltban az arcmaszkokat is elkezdték neoprénből gyártani, mivel kiszűri a koronavírusnál is kisebb részecskéket.

Neoprén a SIC termékeiben

neoprénből kiváló ipari tisztítólabdák készíthetők

Gumilabdák

A gumilabdák ipari tisztító labdák, melyeket ipari szitákhoz használnak, anyagainak változatossága miatt minden iparág számára megoldást kínál.

A gumilabdák használata megakadályozza a szűrők eltömítődését, így elkerülhető a nem terveztett állásidő.

Műszaki paraméterek: A neoprén széles hőmérsékleti tartományának köszönhetően megtartja stabil kémiai szerkezetét és megőrzi rugalmasságát. Olajok és zsírok nem károsítják. Fehér kivitelben alkalmas élelmiszerek vizsgálatára és átszitálására, pl. olajos magok esetén. Alkalmazását az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet is engedélyezte.
Üzemi hőmérséklet: -10°C / + 80°C.
Fémmaggal is ellátott formában is kapható, mely megkönnyíti a használatot, és amelynek hatására mágnes által is érzékelt labda lesz. A fémbetéttel rendelkező labdák a sziták olyan részeinek kitisztítására alkalmasak, ahova a normál labdák nem érnek el.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.