hu
2022 április 4, hétfő

Minden, amit az RTV szilikonról ipari felhasználásban tudni érdemes

Az RTV szilikon egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az iparban. Ez a szilikon típus nem csupán könnyen kezelhető, hanem megfizethető is. Kiválóan alkalmazható különböző ipari felhasználásra, többek között az élelmiszeriparban, logisztikában, elektronikai és az üvegiparban. Legnagyobb előnye, hogy a szobahőmérsékleten vulkanizálódó RTV-szilikonnal kifejezetten gyorsan gyárthatók új termékek prototípusai.

Minden, amit az RTV szilikonról tudni kell

Mi az RTV szilikon?

Az RTV (Room Temperature Vulcanizing) egy folyékony halmazállapotú szilikon, amely szobahőmérsékleten vulkanizálódik, azaz szobahőmérsékleten szilárdul meg. Sőt, 180°C-ig hőálló. Kétféle RTV szilikont különböztetünk meg:

  • Az RTV-1 egy azonnal felhasználható, egykomponensű szilikon. Az anyag akkor kezd el térhálósodni, amikor a levegő nedvességével érintkezik.
  • Az RTV-2 egy kétkomponensű szilikon. A térhálósodás a két komponens összekeverésével érhető el.

 

Az RTV szilikon jellemzői

Kémiai szerkezetéből adódóan az RTV-szilikon számos előnnyel rendelkezik, többek között stabil, tartós, biokompatibilis és rendkívül költséghatékony a szerszámozás hozzá.

A kedvező áron kapható RTV szilikon egy könnyed, önthető anyag, amely szobahőmérsékleten (22°C) vulkanizálódik. Ez a típusú szilikon, szerkezetéből adódóan tökéletesen megszilárdul műanyag, üveg vagy egyéb törékeny anyagok felületén anélkül, hogy eltörné vagy megolvasztaná azokat. Ebből adódóan folyékony fröccsöntéshez is költséghatékony lehetőségként szolgál.

Az RTV szilikon rendkívül ellenálló, akár -50°C-tól + 180°C-ig terjedő hőmérséklet skálán is stabil szerkezetet biztosít. Ebből adódóan minimális, kevesebb mint 0,1%-os zsugorodás tapasztalható az anyag térhálósodásának folyamata során vagy azt követően.

Az RTV szilikon kulcsfontosságú tulajdonsága a strapabíróság. Az anyag:

  • vegyszerálló,
  • vízlepergető,
  • tűzálló,
  • UV- és sugárzásálló.

 

Továbbá, az RTV biokompatibilis, tehát emberekkel érintkező alkatrészekhez is használható, illetve kiváló elektromos szigeteléssel is rendelkezik.

 

Az RTV szilikon formába öntésének pillanata

RTV szilikon formába öntése

RTV szilikon típusok

RTV-1

Az egykomponensű RTV-1 szilikongumi polisziloxánból, vulkanizálószerből, adalékanyagokból és töltőanyagokból áll. Az anyag közvetlenül a formába öntést követően – mikor érintkezik a levegő nedvességével – elkezd térhálósodni. A szilárdulás folyamata során semleges melléktermékek, például alkohol szabadulhat fel.

RTV-2

Az RTV-2 szilikongumi két komponensből áll. Az egyik összetevő a polimert és a térhálósítót, a másik pedig a polimert és a platina katalizátort tartalmazza. A térhálósodás a két komponens összekeverését követően kezdődik el. UV-fény hatására a szilikon villámvulkanizálható.

Az RTV szilikon legfőbb előnyei

Minimális zsugorodás

A magas hőállóság révén az RTV-szilikon a térhálósodást követően minimálisan, egyes típusok mindössze 0,1%-ot zsugorodnak. Ez a tulajdonság megkönnyíti bizonyos méretek előállítását, például hosszúkás termékek esetében a középső rész jellemzően jobban zsugorodik, mint a szélső. Ez a probléma azonban az RTV szilikonnal könnyen kiküszöbölhető.

Ideális kis- és középszériás gyártáshoz

Az RTV szilikonöntés kis- és közepes szériás gyártás esetében ideális, mivel a két komponens összekeverését, a színezőanyag hozzáadását és a formába öntést jellemzően emberi munkaerő végzi. A térhálósodás szobahőmérsékleten (22°C) 5-10 órát vesz igénybe.

Megfizethető szerszámozás és gyors prototípusgyártás

A hagyományos acél szerszámokhoz képest az RTV szilikonhoz nincs szükség drága szerszámra, így jelentősen alacsonyabb költséget eredményez.

Mivel az RTV 22°C-on megszilárdul, így gyártás során sem hevített gépekre, sem pedig nyomásra nincs szükség. Ezért akár fából készült vagy 3D nyomtatott műanyag formák egyaránt alkalmasak, nincs szükség drága anyagokra, mint például fém, alumínium vagy bronz.

A 3D nyomtatással történő szerszámkészítés kevesebb mint 24 órára csökkenti a gyártási időt. A folyékony fröccsöntés nem gépesített folyamat, emberi munkaerő keveri össze és önti a szilikont a formába.

Az RTV szilikon további jellemzői:

  • Megfelel a tisztatéri szabványoknak.
  • A kiváló rugalmasságának és nyúlékonyságának köszönhetően az anyag nagy szakítószilárdsággal rendelkezik.
  • A polimerek áttetszőek és jól pigmentálhatók, így egyedi színek is elérhetőek.

 

Számos ipari alkalmazásra megfelelő

Az RTV-szilikon olyan kulcsfontosságú tulajdonságai alapján, mint a rugalmasság és a hőállóság, számos különböző ipari területen alkalmazható. Ideális pozitív és negatív öntőformák készítéséhez, megfelelően tömíti a gépalkatrészeket, és törékeny felületeken is alkalmazható.

Alkalmazási területek széles skálájához ideális:

  • korszerű formázás és festés
  • tömítés és ragasztás
  • textilbevonat
  • kis volumenű gyártás
  • hídszerszámok
  • próbafuttatások
  • funkcionális prototípusgyártás
  • üvegipar
  • élelmiszeripari gyártás
  • logisztika
  • elektronika
  • egészségügy

Az RTV szilikon számos ipari alkalmazásra megfelelő. Ideális pozitív és negatív öntőformák készítéséhez. A képen egy csokoládé öntőforma látható

Csokoládé öntőforma

RTV szilikon a SIC-nél

Amikor szilikon gumi alkatrészekre van szükség, az RTV szilikon szigorú követelményeknek is megfelelő megoldást kínál mind az üvegipar, az élelmiszeripar, a logisztika vagy az elektronikai ipar számára. Az anyag minimális zsugorodásának köszönhetően minden RTV-szilikonból készült termékünket szigorú tűréshatároknak megfelelően biztosítjuk.

A SIC-nél az RTV szilikont elsősorban az élelmiszeriparban használt formák készítéséhez alkalmazzuk. Csokoládé bonbonokat és édességeket gyártó vállalatok számára készítünk öntőformákat.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.