hu
2021 május 13, csütörtök

EPDM az autóiparban

Az EPDM egy szintetikus gumi, amelyet számos iparág használ sokoldalúságának köszönhetően. Az autóiparban speciális képességeinek köszönhetően terjedt el a használata. Melyek ezek a speciális jellemzők? Milyen igényeknek felel meg az EPDM gumi és mi okozza az egyre növekvő keresletet iránta? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A folyamatosan növekedő termelési igényeket ellátó iparágak számára a gumi kulcsfontosságúvá vált. A gumi iránti magas keresletet korábban kielégítő természetes gumi hátránya, hogy külső hatásokra idővel veszít minőségéből, öregszik. Az UV fény, az ózon, a környezeti és az időjárási viszonyok hatására könnyen deformálódik, szerkezetileg megváltozik az anyag. A ’60-as évek elején ezért a gumiipar elkezdett mesterségesen olyan szintetikus gumit előállítani, amely ellenáll hosszú távon is ellenáll az UV sugárzásnak. Így jött létre az EPDM, amelyet ma már számos célra használnak. 

Mi az EPDM?

Az EPDM egy betűszó, amely az etilén-propilén dién-monomer rövidítése, hiszen az EPDM vagy EPDM gumi teljes nevét nem kis erőfeszítés lenne minden alkalommal kimondani. A megnevezése azokat a kémiai anyagokat jelöli, amelyeket eltérő arányban tartalmaz,  melyek közül az etilén tartalma általában 45-75% között változik. 

Bár kis mennyiségben van jelen, a dién-monomer a vegyület keresztkötéseiért felel. Az EPDM molekuláris hálós szerkezetének köszönhetően rugalmas és tartós. Számos olyan termékhez használják, amelyhez létfontosságú a csökkentett keménység és csúszásgátló tulajdonság megtartása

A telített poliméreket tartalmazó vegyületek sokkal jobb hőellenállásúak, mint a telítetlen vegyületű gumik, például a természetes gumi. 

EPDM fizikai tulajdonságai 

Az EPMD kiváló fizikai tulajdonságainak köszönheti népszerűségét és széleskörű felhasználhatóságát. Nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlen alapanyaggá teszik számos iparág számára: 

  • magas az ellenállása a környezeti hatásokkal szemben, 
  • ellenáll a hőnek,
  • magas a hő- és oxidatív stabilitása,
  • kémiai ellenállással rendelkezik oldószerekkel és szervetlen vizes folyadékokkal szemben, 
  • használható tűzálló hidraulikus folyadékok, ketonok és lúgok környezetében, 
  • alacsony hőmérséklet esetén is (-40 °C) jó hőszigetelő képességgel bír,
  • elektrokémiai ellenállással rendelkezik,
  • alaktartása kiváló.

 

Tulajdonság  Érték 
Keménység, Shore A 25-95
Szakítószilárdság, felső határ 17 MPa (500-2500 PSI)
Törést követő megnyúlás %-ban > 300%
Sűrűség 0,90 -tól > 2,00 g cm3  

Megfelelően karbantartva az EPDM termékek évtizedekig is használhatók. Az EPDM-ből készült lapostető szigetelés 30-50 évig is bírja, míg a belőle készült bélés, egyéb szigetelés akár 20 évig. 

Milyen előnyökkel bír az EPDM?

Az EPDM-gyártás a szintetikus gumigyártás szektorán belül is a leggyorsabb növekedést mutatja. Ezt a gumit használják a leginkább az autóiparban és más iparágakban is, régen meghaladva a természetes gumi felhasználását. Az EPDM az autóiparban és az ipari tömlőgyártásban különösen közkedvelt oxidatív stabilitásának, illetve oldószerekkel és vegyszerekkel szembeni ellenállásának köszönhetően.

Továbbá az EPDM hangszigetelő képességekkel is rendelkezik és jól használható gumi-fém illesztésekhez. Ezek a tulajdonságok hatékonnyá teszik az időjárással és környezeti hatásokkal szembeni védekezésben, illetve alkalmassá teszik az útfelületi és motorvibrációs behatások kivédésére. Sőt, előnyére válik az is, hogy nem vezeti az elektromos áramot, és víz- és gőzzáró tulajdonsággal is rendelkezik.

Az EPDM kiváló fizikai tulajdonságainak köszönhetően a belőle készült tömlők rendkívül tartósak. Előfordul, hogy hosszabb életűek, mint a gépjármű, amelybe beépítették. 

 

automotive epdm

Hol használnak még EPDM gumiból készült alkatrészeket?

EPDM-et az autóiparban és az építőiparban leginkább szigetelési célokra használnak, többek között ablakok, ajtók szigeteléséhez, tömések gyártásához, valamint védőfelszerelések és elektromos berendezések tömítéséhez is. Fűtő, levegőkeringető és légkondicionáló berendezésekben is találunk EPDM-et olyan alkatrészekben, mint kompresszor tömszelence, hajlítótüskével alakított lefolyócső és nyomáskapcsoló cső. 

Gyártási jógyakorlatok az EPDM minőségének javítására

Az EPDM teljesítménye különböző gyártási eljárásokkal és különböző anyagok hozzáadásával megváltoztatható. Az határozza meg a hozzáadott kémiai anyagot, hogy milyen fizikai sajátosságot szeretnénk tovább erősíteni. Szakítószilárdsága és keménysége növelése érdekében szénport és kalcium-karbonátot adnak hozzá

A rugalmassága paraffin olajok hozzáadásával növelhető.

Kén hozzáadásával az EPDM fizikai jellemzői is javulnak összenyomás hatására jobban megtartja alakját alacsony és közepes felhasználási hőmérsékleten. A keresztkötések kénnel és peroxidokkal történő vulkanizálással alakulnak ki, amelyek erősítik a bevonatképződést. Peroxiddal vulkanizálva teljesítménye magasabb üzemi hőmérsékleten is megmarad.  

Milyen területeken van szükség különleges EPDM megoldásokra?  

Mivel az autóipar az egyik legdinamikusabban fejlődő szektor, a beszállító iparágaknak is folyamatosan innoválniuk kell, hogy lépést tudjanak tartani, így az alkatrészgyártóknak is. 

 


epdm mint hűtőfolyadék tömlő
Hűtőfolyadék tömlő

 

A hőellenállás kulcs az autóiparban

Általános elmondható az autóiparról, hogy az egyre alacsonyabb motorháztetők miatt a motorház hőmérséklete megnőtt, ezért magasabb hőmérsékleten is ellenálló alkatrészekre van szükség. A hőmérséklet a fékeknél és az akkumulátornál gyorsan nő meg, majd gyorsan le is csökken, ha a motor leáll. Ebből adódóan minden alkatrésznek bírnia kell a gyors hőmérséklet-ingadozást anélkül, hogy kitágulnának vagy megrepednének.

Az üzemanyag-fogyasztás folyamatos csökkentése is egyre inkább előtérbe helyeződik a tervezésben, azonban a fogyasztók számára kiemelten fontos, hogy a fenntarthatósági szempontok ne menjenek a teljesítmény rovására. Ezek a trendek közvetetten befolyásolják a tömlőgyártást is, hiszen a tömlőknek is alkalmazkodniuk kell a motor gyors felhevüléséhez és lehűléséhez. 

Az EPDM alkalmazása kézenfekvő, hiszen nagy hőmérséklet-ingadozásokat is megbír. Az általános használatra szánt EPDM -29 ⁰C -110 ⁰C között alkalmazható, ezért találkozhatunk vele kipufogók, féktömlők és légcsatornák elemeiben. 


epdm tömlő
EPDM tömlő

 

Tömítés és lökhárító

Amikor a motor magas fordulatszámon pörög, akkor érződik igazán, hogy mennyire fontos az ajtók, ablakok, illetve a motor szigetelése. Az EPDM gumi rugalmassága csillapítja a rezgéseket és egyben hangszigetelő hatású is.  

Gépjárművek ajtóinak és ablakainak szigetelésében, tömítésekhez, huzal és kábelkötegekhez, valamint fékrendszerekhez is alkalmazzák. Különböző EPDM keverékeket és egyéb poliméreket (PP) ütközőkhöz, sárvédő meghosszabbításokhoz is alkalmaznak. 

A gumiktól elvárt teljesítmény az autóiparban

Annak ellenére, hogy a felhasznált gumivegyületek minősége folyamatosan nő, bizonyos gépjárműmodellekben a tömlők korán megrepedhetnek. A megfelelő élettartam biztosítása érdekében

a hűtő- és levegőszállító csöveknek, valamint a légkondicionáló és fékrendszer csöveinek kiváló szakítószilárdsággal kell rendelkezniük, illetve meg kell tartaniuk rugalmasságukat és alakjukat magas hőmérsékleten is, továbbá jól vegyíthetőnek kell lenniük más anyagokkal.

Mivel az EPDM tömlők mindezen követelménynek megfelelnek, a felhasználásuk is rendkívül széleskörű, az általános felhasználású tömlőktől kezdve a speciális magas hőmérsékletre tervezettekig. Fontos kiemelnünk azonban, hogy a nagyon magas hőellenállással bíró hűtőcsöveket inkább szilikonból készítjük. A hűtőcsövek teljesítményét a SAE J20, SAE 20R3 sztenderdek határozzák meg, míg a fűtőcsövekre vonatkozó előírások a SAE R4 fekteti le. A csövekhez felhasznált anyagok az alábbi három kategória szerint kerülnek osztályozásra:

Osztály Öregítés Alakváltozás mérése Példa
D-1 70 óra 125 °C-on 125 °C kénnel vulkanizált EPDM elasztomer
D3 70 óra 150 °C-on 125 °C amorf és kristályos fázisállapotú EPDM keverék
A 70 óra 175 °C-on 125 °C magas etiléntartalmú EPDM

EPDM-ből készült SIC-termékek autóipari alkalmazásai

Számos EPDM terméket gyártunk kifejezetten autóipari felhasználásra: levegőt szállító csöveket, légtisztítókat és szűrőket, tömszelencéket, harmonikacsöveket, kábelkötegeket, profilokat.  

EPDM csövek

Nagynyomású levegőt szállító csövek gyakran készülnek EPDM-ből.

Ha nem kifejezetten magas hőmérsékleten történő felhasználásról van szó, az EPDM alkalmazása sokkal költséghatékonyabb, mint a szilikon.

Gyártunk megerősített és nem megerősített csöveket, előbbit magasnyomású vagy vákuumos környezetbe ajánljuk. A megerősített hűtőfolyadék csövek jól bírják a szerves savalapú környezetet.

EPDM tömítések

Minden méretben és formában gyártunk tömítéseket egyedi megrendelések alapján, melyek 120 °C-ig használhatók.

EPDM bóják

A piacon teljesen egyedi megoldásként gumi bójákat is gyártunk EPDM-ből, melyek -40 °C-on is rugalmasak maradnak.

EPDM gumipadló

Tekercselt padlót és szőnyeget is készítünk EPDM-ből. Speciális tűzállóréteggel vonjuk be, hogy növeljük az ellenállásukat, így jobban teljesítsenek magasabb hőmérsékletű környezetben.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.