hu
2018 március 9, péntek

ISO 9001:2015 mérföldkő

2018-ban az ISO 9001:2015 bevezetésével új mérföldkőhöz ér minőségirányítási rendszerünk. Az új standard bevezetésével elsődleges célunk, hogy ügyfeleink – azaz az Ön – igényeit a lehető legmagasabb színvonalon elégítsük ki. A törvényeknek es jogszabályoknak való megfelelés mellett rendszerünk a folyamatos fejlődést is magában foglalja. Az új szabvány új terminológiát vezet be, megköveteli az információs rendszer szerkezetének átszervezését és a folyamatos kockázatkezelést.

Mi változik?

Az eddig használt szabványhoz kepést a legszembetűnőbb különbség a záradékok száma. A korábbi 8-hoz kepést az ISO 9001:2015 10 záradékot tartalmaz. Nemcsak a záradékok, hanem az érdekeltek száma is nőtt. A korábbi szabvány csak az ügyfelek érdekeit tartotta középpontban, az új szabványban azonban már jelentős szerepet kapnak a beszállítok, alkalmazottak, részvényesek, jogalkotó szervek és a társadalom. Ezt a változást alapvető fontosságúnak tartjuk, mivel valamennyi üzleti partnerünk elégedettségé egyformán fontos számunkra. A legfontosabb változást azonban a kockázatkezelés előtérbe kerülése okozza.

Miért fontos a kockázatkezelés?

Új rendszerünk kockázatalapú gondolkodásra épül. Célja, hogy a kockázatmegelőzés a vállalati folyamatokba szorosan integráltan működjön. Észrevette mar, hogy a legsikeresebb vállalatok is mindig a kockázatalapú megközelítést alkalmazzak? Ennek egyszerű oka a proaktivitás. Noha hajlamosak vagyunk a kockázatról rögtön valami negatívra asszociálni, a kockázatkezelés a lehetőségek feltárásában is előnyünkre lehet. Az új szabvány garanciát ad arra, hogy bármely esemény – kockázat vagy lehetőség – bekövetkezése esetén rendszerünk készen áll, hogy megfelelően kezelje az integrált kockázat kezelési folyamatnak köszönhetően. Minden reakció hatékonyságát kiértékeljük, így tanulva saját hibainkból folyamatosan javítani tudjuk folyamatainkat.

Hogyan lesz a kockázatkezelés a folyamat részé?

A folyamat-szemlélet célja a hatékonyság növelése. Azáltal, hogy a gyártási folyamat különböző szakaszaiban kockázati nyilvántartást vezetünk, kepések vagyunk az egyes szakaszok közötti szakadékot áthidalni és a nyilvántartás segítségével folyamatban gondolkodni. Az ISO 9001:2015 ezen felül előírja a kockázatok és lehetőségek kezelésére tett intézkedések hatékonyságának folyamatos felülvizsgálatát a vezetőség által, ezzel is biztosítva a folyamatos javulást. A kockázatkezelés zökkenőmentességét a vállalat saját folyamataiban a PDCA-ciklus (tervezés, cselekvés, ellenőrzés, beavatkozás) biztosítja. Az új szabvány záradékai is a PDCA logikáját követik.

Az új szabvány bevezetésével nem a tanúsítvány megszerzésének bemutatása a célunk, hanem a minőségirányításunkban bekövetkezett eredmények alátámasztása. Az ISO 9001:2015 alkalmazásával reméljük, hogy számos lehetőséget ismerünk fel és számos kockázatot kerülünk el partnereinkkel szorosan együttműködve.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.