hu
2021 június 15, kedd

6 leggyakrabban használt gumi az élelmiszeriparban, felhasználásuk és adalékanyagaik

A különböző gumitermékek fejlesztéséhez más és más típusú alapanyagra van szükség. Az egyik legfontosabb kritérium a kiválasztás során az anyag hőállósága, de számos más tulajdonságát is figyelembe kell venni, mint például a kémiai ellenállóság, vagy a kész termék fizikai adottságai (szakítószilárdság, kopás- és szakadásállóság), valamint a hozzáadott adalékanyagokat.

Az élelmiszeripari gumiknak – azaz élelmiszerekkel érintkező gumitermékeknek – szigorú előírásoknak kell megfelelnie, melyet az FDA határoz meg. A két legfontosabb szempont a kémiai kompatibilitás, illetve, hogy az anyag ne legyen mérgező az emberi szervezet számára. Az élelmiszer-feldolgozó berendezésekben használt gumiknak emellett a sebességgel és a kopással szemben is ellenállónak kell lenniük .

Cikkünk célja, hogy bemutassuk az élelmiszeriparban leggyakrabban használt gumitípusokat, és felhasználási területeiket. Különböző típusra van szükség a tejtermékek, az üdítők vagy az alkoholos italok gyártásakor és megint másra a vágóhidakon, a húsfeldolgozókban,automatákban, illetve az ételek konzerválása vagy csomagolása során.

Gumikeverékek kiválasztásáról szóló útmutatónk itt olvasható

Felhasználás Komponens
Élelmiszerek szállítása Szállítószalagok, gumiszoknyák, tömítések és gumilapátok
Csöveket igénylő munkaterületek Tömítőgyűrűk, tömítések, rugalmas csatlakozók és pillangószelepek
Szivattyúk Progresszív üreges szivattyú állórészek, membránszivattyúk
Lemezes hőcserélők Tömítések
Gépek/tárolók Általános tömítőgyűrűk és tömítések
Konzervek/palackok Palack- és konzervtömítések
Élelmiszerek kezelése/előkészítése Kesztyűk és tollszedők
Élelmiszergyártás Szilikon formák, gumihengerek
Élelmiszer csomagolás Hús- és baromfihálók

További információk a SIC élelmiszeripari termékeiről és az élelmiszeriparról itt olvashatók

Természetes gumik – alacsony hőmérsékletű, folyékony ételekhez

Az élelmiszeriparban a természetes gumikeverékeket leginkább az alábbi termékekhez használják:

  • kesztyűk,
  • konzerv tömítések,
  • tehénfejő gépek alkatrészei,
  • cumik.

 

Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy inkább poliizoprén és az ehhez hasonló gumik (pl.: hőre lágyuló kaucsuk és szilikon) kerüljenek forgalomba, mivel az utóbbi években a kész termékek felhasználói egyre gyakrabban számolnak be fehérjeallergiás tünetekről.

Élelmiszerfeldolgozó eszközökben is alkalmaznak természetes gumikat például

  • hevederekben és tömlőkben,
  • néha más gumikeverékekben, például sztirol-butadién kaucsukban (SBR).

 

Ezeket a gumikat tipikusan folyékony élelmiszerek gyártásában alkalmazzák áramlásos vagy csak rövid ideig statikus élelmiszeripari műveletekre, alacsony hőmérsékleten (<40 °C). A természetes gumiból készült elemek tartós használatának maximális hőmérsékleti határa 80 °C körül mozog.

Nitrilgumi – kiváló öregedés 120 °C-ig

A nitrilgumi felhasználása meglehetősen széleskörű, gyakran alkalmazzák

  • tömítőgyűrűkhöz,
  • tömítésekhez,
  • tömlőkhöz, zsíros és vizes élelmiszerek számára.

 

Leggyakrabban tej- és fejőüzemekben alkalmaznak olyan termékeket, melyek nitrilgumiból vagy annak keverékéből (például SBR-rel) készülnek.

Ez az anyag magasabb hőmérsékleten kevésbé öregszik, mint természetes társai, folyamatos használat mellett akár 120 °C-ig ellenáll. Azonban a gyakorlatban inkább áramló közegekben, illetve rövid távon statikus műveletekhez alkalmazzák 40 °C alatt

Etilén-propilén gumi – magasabb hőmérsékletű, folyékony élelmiszerekhez

Az etilén-pripilén gumik (EPDM vagy EPM fajták) elsődleges felhasználása a hőcserélőkben és különböző tömítésekben történik. Peroxidokkal kikeményítve ezeket az anyagokat hosszabb ideig, akár 150 °C-on is lehet használni.

Normál körülmények között magas hőmérsékleten (130 °C felett), illetve áramló közegben, és olyan termékeknél alkalmazzák, ahol a gumi tartósan érintkezik vizes élelmiszerrel.

Az EPDM autóipari felhasználásáról itt olvasható még több

Fluorkarbon gumi – tartós, magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz

A fluorkarbon gumiknak számos altípusa létezik (kopolimerek, terpolimerek és tetrapolimerek), melyeket olyan alkalmazásokban használnak, ahol tartósan magas hőmérséklet uralkodik. Ugyanezek a körülmények az etilén-propilén keverékeket már tönkre tennék.

A fluorokarbon viszont hosszabb ideig is képes elviselni a hőt, akár 200 °C–nak is ellenáll. Ebből adódóan többynire 150 °C felett alkalmazzák tömítésekhez, áramló vagy statikus körülmények között, vizes vagy zsíros élelmiszerekhez.

Szilikon – magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt alkalmazható

A legtöbb élelmiszeriparban használt szilikon polidimetil-viny, ami jól ellenáll a magas és alacsony hőhatásoknak egyaránt.

A magas hőellenállása lehetővé teszi, hogy olyan termékeknél alkalmazzák őket, mint,

  • tömítések,
  • csövek.

 

Az üdítő automatákban alkalmazott szilikon például akár 100 °C-ig használható. Hideg alkalmazásokban főként bevonatként van jelen például ételszállításhoz vagy édesség formákhoz.

Hőre lágyuló elasztomerek

Számos különböző, hőre lágyuló elasztomer létezik, például olefinek, kopoliészter keverékek, vulkanizált PP/EDPM keverékek, de közös bennük, hogy többnyire szobahőmérsékleten polimerizálódnak. Rendszerint az így képződő keresztkötések jelenléte miatt olvadási hőmérséklet alatt üvegesednek vagy kristályosodnak. Fontos tudni, hogy bizonyos hőmérséklet felett (kb 150 °C) viszont lágyulni kezd, tehát ugyanúgy feldolgozható, mint más műanyagok.

Mivel ezek az anyagok hő hatására lágyulnak, az üzemi hőmérsékleti tartományuk korlátozott, maximum 70 °C-ig alkalmazhatók. A hőre lágyuló elasztomereket (TPE) különféle élelmiszerekkel érintkező termékekben használják, mint például:

  • rugalmas fedelek (sztirol, SBS, SIS),
  • hevederek,
  • tömítések,
  • csövek (legfőképp poliuretán).

 

Más típusú TPE-k polipropilént, etilén-propilént, etilén-propilén gumit, poliamidokat és poliésztereket is tartalmaznak.

Egyéb gumik az élelmiszeriparban

A fent leírt főbb gumitípusokon kívül számos mást is alkalmaznak az élelmiszeriparban. Többek között:

  • Butilgumi – olyan cikkekhez használják, mint a folyékony ételekkel érintkező dugók és tömítések.
  • Polikloropén gumi – szállítószalagok, élelmiszerszállítás.
  • Akril és hidrin gumik – olyan speciális anyagok, amelyeket akkor alkalmaznak, amikor az élelmiszer/érintkezési körülmények kombinációja specifikus tulajdonságokat követel (pl. kémiai ellenállóság és viszonylag jó hőstabilitás).

 

A megfelelő vegyület megtalálása kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszeripar számára

A megfelelő vegyület megtalálása kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszeripar számára

Élelmiszerrel érintkező gumikban használt adalékanyagok

A kívánt feldolgozási és végső tulajdonságok elérése érdekében adalékokat is alkalmazni kell a keverékekben.

Lágyítók és töltőanyagok

A lágyítókat és feldolgozást segítő olajokat a legtöbb esetben a szakítószilárdság és keménység csökkentésére, valamint a nyúlékonyság növelése érdekében alkalmazzák. Ilyen anyagok például:

  • ftalátok,
  • adipátok,
  • sebacátok,
  • szulfonátok,
  • szénhidrogén olajok.

 

A töltőanyagok éppen ennek az ellenkezőjére használhatók. Növelik a keménységet és a viszkozitást, valamint csökkentik a nyúlékonyságot. A leggyakoribb töltőanyag a korom, de alkalmaznak még szilícium-dioxidot és szilikátokat is a keményítés érdekében. Emellett előfordulnak más töltőanyagok is (például kalcium-karbonát), amelyeket csak keményítésre és a költségek csökkentése érdekében használnak fel.

Vulkanizáló szerek és öregedésgátlók

A gumikban leggyakrabban két vulkanizáló adalékot használnak: elemi ként és peroxidokat. Léteznek emellett további erősítő adalékok is, például kéndonorok, aminok, fémoxidok. Mindezek a típusok élelmiszerrel érintkező gumikban használhatók.

Gyakran használnak adalékanyagokat (például gyorsítókat) a keményedéssel járó kémiai folyamatok befolyásolására is. Így biztosítható, hogy a gumi megfelelő hőmérsékleten, ésszerű időn belül megfelelő keménységet érjen el.

Kénes alkalmazásokban:

  • guanidinek,
  • szulfenamidok,
  • tiazolok.

 

Jellemző aktiválószerek:

  • cink-oxid és sztearinsav kénes alkalmazásokhoz,
  • trialil-cianurát peroxidokhoz.

 

Öregedésgátlók: a gumik három fő osztályát alkalmazzák a gumikban: antioxidánsokat, antiozonánsokat és UV-stabilizátorokat. Számos öregedésgátló létezik, ezek két fő osztálya az aminok és a fenolok, ám e kettő vagy akár több hatóanyag keverékét gyakrabban használják a maximális védelem biztosítására. Más típusok, például tioészterek (elsősorban az alapgumi stabilizálására szolgálnak), foszfátok és mikrokristályos viaszok is alkalmazhatók.

Egyéb adalékanyagok

A vulkanizációt késleltető szereket a keverés és az alakítás szakaszában bekövetkező vulkanizáció lehetőségének csökkentésére használják.

A kapcsolószerek elősegítik a töltőanyag-gumi kölcsönhatásokat, a dezaktivátorok (például polietilén-glikol) megakadályozzák a gyorsítók adszorpcióját a poláros töltőanyagok, például szilícium-dioxid felületén.

A kötőanyagok elősegítik a szövet kölcsönhatását kompozit termékekben.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.