hu
2023 április 25, kedd

A fröccsöntő gép szerszámozás szempontjai

A fröccsöntés kiváló technológiai megoldás a formázás és vulkanizálás kombinálására, valamint a szabad színválasztásra is lehetőséget biztosít. Ahhoz, hogy a fröccsöntés hatékonyan működjön, elengedhetetlen a megfelelő szerszámozás, hogy nagy mennyiségek gyártása esetén is kevés utómunkát igényeljen a termék elkészítése.

A megfelelő szerszám jelentős költség lehet, ezért választáskor mérlegelni szükséges a tervezett darabszámot. Cikkünkben részletesen bemutatjuk

 

A fröccsöntő gép szerszámokkal szembeni elvárások

Vulkanizálás során akár 200°C feletti hőmérséklet és 200 MPa feletti nyomás is előfordulhat, ezért elengedhetetlen, hogy a fröccsöntő gép szerszámok ellenálljanak a nagy nyomásnak és hőmérsékletnek.

Emellett a szerszámoknak biztosítaniuk kell az anyag egyenletes eloszlását, amely csökkenti a termelés során keletkező hulladék mennyiségét. Pontosan megmunkált szerszámok segítségével csökkenthető a sorja, ugyanakkor technikai sorjára szükség van, ugyanis ez biztosítja a termék hiánytalanságát.

A szerszám felület jó minőségével érhető el egyenletes termékfelületet. A szerszámnak emellett illeszkednie kell az adott fröccsöntő géphez is, amely jellemzően nem csak a szerszámból, hanem a nyomórendszerből és a szerszámot befogó rendszerből áll.

 

Miből készüljön a fröccsöntő szerszám?

A prototípus készítés egyik elterjedt módszere a szilikon fröccsöntő szerszám használata, azonban sorozatgyártáshoz tartósabb és megbízhatóbb anyag szükséges. Tehát jellemzően acélból vagy alumíniumból készülnek a sorozatgyártásra szánt fröccsöntő szerszámok.

Az alumínium szerszámot költséghatékonyan lehet elkészíteni, és kevesebb munkával érhető el a megfelelő alak és felület. Azonban kisebb méretpontossággal rendelkeznek és gyorsabban kopnak a használatban, így inkább az ezres nagyságrendű termék gyártáshoz ajánlottak.

Acél fröccsöntő gép szerszámot költségesebb elkészíteni, ugyanis pontos és türelmes megmunkálást igényelnek, megfelelő gépeken. Viszont egyenletes felületet biztosítanak és nagy méretpontossággal rendelkeznek, és ami a legfontosabb, rendkívül tartósak, lassan kopnak, így akár milliós nagyságrendű sorozatgyártáshoz is ajánlottak.

Mikor javasolt fröccsöntő gép szerszám készítése?

Terméktervezés során kiemelten fontos, hogy mérlegeljük

  • a termékkel szembeni elvárásokat,
  • a darabszámot és
  • az értékesítési árat.

 

Amennyiben gazdaságilag a fröccsöntés a megfelelő eljárás, akkor a fizikai és kémiai szempontok szerint kell megtervezni a szerszámot, ami a terméktervezési folyamat része. A megtervezett szerszám gyártásához szakcégek, gépműhelyek állnak rendelkezésre.

A fröccsöntő gép szerszámozás jelentős beruházást igényel, de a jó szerszám által biztosított termékminőség, valamint a nagy volumenű és gyors gyártás lehetősége jelentős megtérülést eredményez.

A szerszámok tartósak és tárolhatóak, amíg más termék készül a fröccsöntő gépsoron.

 

Gumi termékek fröccsöntése, a SIC szolgáltatása

A SIC-nél évtizedek óta foglalkozunk gumi termékek fröccsöntésével. A technológia lehetővé teszi bóják, autóipari alkatrészek, golyók, tömítések és egyéb ipari gumiáruk hatékony gyártását iparágak széles körében. Ügyfeleink számára széles színválasztékot kínálunk.

Bevált technológiára támaszkodva, megbízhatóan gyártunk gumi termékek a legmagasabb minőségi szabványoknak megfelelően. Forduljon hozzánk bizalommal gumi termékek fröccsöntésével kapcsolatban, legyen szó prototípus készítésről, közepes vagy akár nagy szériás gyártásról: állunk rendelkezésére.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg!
Minőség és profizmus a gumigyártásban 1936 óta
Ipari gumitermékre van szüksége? Vegye föl a kapcsolatot a SIC szakembereivel! Megkeresésére rövid időn belül válaszolunk.